Modules: skills lessen
Het leerdoel van deze periode voor de skills lessen was om een animatie te maken, en daarbij verschillende software te gebruiken. Illustrator, Blender en After Effects. After Effects en Illustrator zijn software waar we nog niet mee gewerkt hebben, dus deze waren nieuw.
Skill 1_7 Illustrator
De bedoeling voor de module Skill 1_7 was om te leren werken met het programma Illustrator. Dit is een ontwerp programma van Adobe, het lijkt een beetje op Photoshop. Maar Photoshop maakt gebruik van pixels terwijl Illustrator gebruik maakt van vectors. 
Tijdens deze module gingen we leren over de proporties van een character, en een character in een simpele stijl uitwerken. Ik heb zelf in het eerste leerjaar al een beetje les gehad in Illustrator. Dit was vooral met de pen tool, en het lukte niet heel erg goed. Dus ik vond het een goede uitdaging om het programma wel te kunnen beheersen. 
Deze module werd gecombineerd met Skill 3_7 waar we in After effects de animatie gaan maken. En met Skill 2_7 waar we een 3D achtergrond gaan maken met bewegende elementen. Het uiteindelijke doel is om dus een animatie van een simpel character te maken. En in deze Skill/module gaan we werken aan het character. 

We zijn begonnen met de proporties maken. Voor de proporties hebben we de maat 1/8 gebruikt. Dit betekent dat er in 1 lichaam 8 hoofden passen. We hebben over de proporties veel uitleg gekregen, en ook de les na de uitleg een kleine toets om te zien of we het begrepen en opgeslagen hebben. Voor het tekenen van de proporties hebben we een video van Patrick gevolgd. De proporties zijn gemaakt in Photoshop, dus nog niet in Illustrator.
Extra: Aan het einde van de lessen (toen het character af was) ben ik verder gegaan met botten tekenen op de proporties om de anatomie beter te beheersen. (Dit was niet verplicht, maar om zelf beter te worden)

De proporties zijn gemaakt voor als hulpmiddel voor een correct character. En om de proporties van het menselijk lichaam beter te beheersen. Hierop moest uiteindelijk het character komen. 
De proporties hebben we in Photoshop gemaakt, en daarna zijn we overgegaan naar Illustrator. De proporties heb ik ingeladen als achtergrond en hierop kon ik verder. Eerst heb ik wat geoefend met de tools. Ik heb vormen gemaakt, en hiermee figuren proberen te maken. Daarna heb ik ook nog overlappende vormen gemaakt, en de shapebuilders tool gebruikt om vlakken weg te halen. Ik heb geprobeerd alle tools die ik nog niet zo goed kon even uit te proberen. 

Ik heb niet van alle "probeersels" procesafbeeldingen gemaakt. Dit is een aantekening voor mezelf om voor de volgende keer mee te nemen om ook van ALLES proces op te slaan. 
Nadat ik een beetje geoefend had met de tools van Illustrator ben ik wat onderzoek gaan doen naar simpele characters. Patrick had gezegd om als hulpmiddel simpele stijlen op te zoeken, hier heb ik een Pinterest board van gemaakt. En uiteindelijk een moodboard. De stijl moest echt simpel blijven, omdat het anders te lastig werd. Ik heb niet alleen op Pinterest gekeken, maar ook bijvoorbeeld naar animaties zoals Gravity Falls. Deze zijn geanimeerd, en hebben een simpele stijl. 
Na wat onderzoek over de stijlen ben ik aan de slag gegaan met het character. Eerst de proporties inladen in Illustrator en iets van een schets maken. Hiermee ben ik aan de slag gegaan. Ik was al begonnen met mijn character, toen ik besefte dat ik beter een 3/4 aanzicht kon maken. Dus ben ik opnieuw begonnen. 
We hebben een lagenstructuur aangeleerd gekregen. Dus alle lagen moesten een bepaalde structuur hebben. Je werkt gewoon van boven naar onder, dus eerst bijvoorbeeld Hair front, Ear, Nose, L pupil en ga zo maar door. Het was niet lastig want je moet gewoon alles de naam geven wat het is. De lagenstructuur is zodat als je het in After Effects zet dat je een goede lagenstructuur hebt. En geen grote chaos. Je moet wel in de gaten houden dat L pupil niet het linker pupil is wat je op je scherm ziet. L pupil is voor het character de linker pupil. Dit is niet lastig en ik raakte er zelf eigenlijk ook niet mee in de war, ik vond het juist fijn. Normaal gesproken hanteer ik eigenlijk altijd een goede lagenstructuur zodat ik het niet kwijt raak en geen grote chaos is. 

De reden dat er 2 lagen cap in staat, is omdat ik 1 laag per ongelijk met de brush tool heb gemaakt. Dus het zijn allemaal losse strokes in plaats van 1 geheel. Ik bedacht me dat het niet heel makkelijk was. Daarom heb ik nog een laag aangemaakt en de pet in vormen gemaakt. De middelste foto is van de brushstrokes en dit is al een lange lijst, maar ik kreeg niet alles erop omdat de lijst nog 3x zo lang is. Bij de rechter foto kan je zien hoe het eruit ziet met vormen. 

De linker foto is hoe de lagenstructuur in elkaar zit. 
Toen ik het character zette besefte ik me dat het character helemaal niet opviel. Dus ik heb besloten om de kleuren van de bovenkleding en de pet aan te passen. Ik heb wat met andere tinten groen gespeeld. Maar uiteindelijk viel blauw het beste op, dus ben ik overgegaan naar het blauwe. Ook heb ik de armen iets verder uit elkaar gezet, om het beter te kunnen animeren. 
Dit is uiteindelijk het character geworden:
Zelfreflectie:
Ik had al een keer eerder met Illustrator gewerkt. Maar dit lukte de vorige keer nog niet zo goed. Ik ben nu meer bekend met Illustrator na deze periode en weet ook wat de tools zijn. De proporties vond ik zelf heel fijn om te leren, ook voor de anatomie en deze heb ik ook nog buiten deze module gebruikt. Het character zelf ging wel goed. Beginnen was wel lastig omdat ik alles te moeilijk tekende. Ik heb zelf vaak veel details als ik teken, en te perfectionistisch. Nu moest ik dat allemaal loslaten om in een simpele stijl te gaan werken. Uiteindelijk is dit wel gelukt. Ik dacht van te voren dat het hoofd het lastigst zou zijn, maar dat vond ik eigenlijk juist meevallen. Het liep redelijk soepel en ik kwam niet vast te zitten. Dit was wel zo bij de torso en de heupen. Ook de uiteindes van de ledematen duurde wat langer, ze mochten niet uitsteken maar moeten wel functionerend zijn. Uiteindelijk is het allemaal wel gelukt gelukkig. Je ziet wel nog een paar plekjes die wat beter kunnen. Overal denk ik dat ik best goed in de simpele stijl ben gebleven. Op het einde kwam ik wel even tegen de kleuren van de achtergrond en het shirt. Maar dit heb ik opgelost door even de kleuren te veranderen. Omdat ik het Illustrator bestand goed in After Effects had gezet ging dit ook makkelijk.

Leerdoelen periode 7 Skill 1_7:
- Je leert zelfstandig de basistools binnen Adobe Illustrator toe te passen tijdens het ontwerpen van een product.
- Je gaat integratie van de verschillende pakketten zoals, Illustrator, Blender en After Effects toepassen.
​- Je leert structuur aan jouw Adobe Illustrator documenten te geven en kunt uitleggen waarom je de documenten zo structureert.
- Je leert de proporties van het menselijk lichaam te tekenen en kunt uitleggen waarom de proporties kloppen/ hoe het lichaam is opgebouwd.

Als ik nu terug kijk op deze periode en kijk naar de doelen, heb ik deze behaald.
Skill 2_7 Blender
Bij de module Skill 2_7 is de bedoeling dat we leren modellen, animeren en renderen in Blender. Uiteindelijk wordt het een environment die als 3D achtergrond gaat dienen in de animatie. Er moet ook een bewegend element in komen, dit wordt in Blender geanimeerd. 
De stijl voor het blender model moet gestileerd zijn. 

We zijn begonnen met de introductie. Om vervolgens 2d concepten te gaan maken. Hierbij heb ik een moodboard gemaakt. Ik heb een heel pinterest board aangemaakt, en daar de belangrijkste uitgehaald en deze in een moodboard gezet. Zelf hou ik heel erg van natuur en wilde dit in de achtergrond meenemen. Mijn ideeën waren vooral dan ook in de natuur. Ik heb ook buiten dit concept gedacht en een soort boekenkamer gemaakt. 
Nadat er een concept is gekozen ben ik begonnen met het uitblocken in 3d. Ik heb een panel op de grond gemaakt om de grootte aan te geven. Hierdoor kon ik alles gelijk op de grond zetten, en dezelfde proporties aanhouden. Na het panel ben ik met de boomstam begonnen omdat dit de breedte van de rivier aan gaat geven, en dus ook hoeveel bomen er komen.
Na een simpele inblocking ben ik begonnen met het verder uitwerken. Ik kwam er wel achter dat ik de achterkant wat saai en kaal vond. Hierdoor ben ik bergen gaan toevoegen. Dit gaf al een beter effect. Na wat met de camera te hebben gespeeld heb ik besloten om het panel wat te verbreden om een beter camera perspectief te krijgen. Ook heb ik nog wat kleine struikjes toegevoegd zodat het wat minder kaal vanuit de grond is. 
Toen ik vond dat het er oké uitzag ben ik verder gegaan met kleuren toevoegen. Ik heb gewoon voor vlakke kleuren gekozen om een gestileerde stijl aan te houden. Voor de lichtspot heb ik voor de zon gekozen om het een beetje natuurlijk te houden. En een lichtpoint voor beter licht.  
Vervolgens was het animeren aan de beurt. Ik had nog nooit geanimeerd in Blender. Maar eenmaal uitgevonden ging het wel makkelijk (voor wat ik van dit moet animeren). Ik vond het een beetje op After Effects lijken met de keyframes etc. Eerst had ik eerst de vis geanimeerd, maar er miste nog wat. Dus heb ik ook de wolk geanimeerd.
Ik heb hier de camera en light points nog even in beeld gebracht.
Ik heb uitgerenderd in een PNG sequence. Frame 1 tot en met 232. Deze staan allemaal in een mapje; render PNG sequence. Het lukte eerst niet om de beelden bewegend in After Effects te krijgen. Dit heb ik gevraagd. En nu is het wel gelukt. Ik zette ze er gewoon in. Maar ik moest file import en dan de 1e alleen importeren en dan maakt After Effects er zelf een comp van. 
Zelfreflectie:
In het begin keek ik wel op tegen deze module, aangezien 3d in blender niet mijn sterkste vak is. Toen ik eenmaal begonnen was ging het best goed. Het renderen ging juist niet goed. Of het duurde heel lang, of ik klikte als animatie aan en ging hij renderen als een png sequence. Toen ik deze als mapje in After Effects zette stonden ze allemaal boven elkaar en zat de beweging er niet in.
Skill 3_7 After Effects
Voor de laatste module; 3_7 zijn we aan de slag gegaan met After Effects. Dit was een nieuw programma, ik had hier zelf nog nooit in gewerkt. We zijn begonnen met elke week een kleine animatie te maken als oefeningen, en daarna de uiteindelijke animatie. After Effects wordt gecombineerd met Illustrator en Blender dus we moesten ook kennen hoe we deze in combinatie gebruiken. 
Animatie 2:
Deze heb ik vanuit thuis gemaakt. Omdat de les uitviel. De instructie hebben we via een video gekregen. 
Animatie 3:
Voor de animatie van week 3 was het de bedoeling om elementen te laten bewegen. En leren om een Photoshop bestand in After Effects toe te voegen. Deze hebben we toegevoegd op de manier dat je, als het bestand in Photoshop bijwerkt, hij dit ook automatisch in After Effects doet. Zo hoef je hem niet weer opnieuw te maken. Ik ben begonnen met in Photoshop een bestand aan te maken. Dit duurde wel heel lang, en ik hoorde ook van anderen mensen dat die ook veel tijd hieraan besteden. Het was dus ook fijn toen we de volgende les een Photoshop bestand kregen. 
Animatie 4:
Voor de 4e animatie hebben we een 2D plaatje in 3D veranderd. Ook hebben we geleerd met de camera werken, en de puppet tool te gebruiken. Hiermee kun je de ara laten bewegen. Door het 3D te maken en de verschillende elementen zoals de planten op verschillende afstanden te zetten kun je met de camera er doorheen. 
Animatie 5:
De bedoeling voor animatie was om een vorm in een andere vorm te laten veranderen. In dit geval een ster in een rondje. Ik had nog wat tijd over dus had ook nog wat binnen After Effects gekeken wat er allemaal mogelijk was. Hierdoor kwam ik uit bij de special effects zoals regendruppels. Je kan de video loopen (herhalen) maar dit kan helaas niet op Behance. 
Animatie 6:
Voor animatie 6 hebben we de animatie 4 voor gebruikt. De animatie stond al en nu was het de bedoeling om er een woord bij te zetten die dan de bewegingen volgde. Dit vond ik zelf wat lastiger, maar uiteindelijk is het met wat hulp gelukt. 
De uiteindelijke animatie in After Effects verliep wat minder goed. Ik ben begonnen met de png sequence die ik Blender gerenderd heb in After Effects te zetten. Deze stonden allemaal onder elkaar, en als ik op afspelen drukte kwam er niks. Ik had besloten om eerst verder te gaan met het character erin te zetten. Dit heb ik gedaan, en toen kwam ik erachter dat je het shirt helemaal niet goed kon zien. Dit was wel snel opgelost, aangezien ik het Illustrator bestand goed in After Effects had ingeladen. Ik kon in Illustrator gewoon de kleur veranderen, opslaan en het kwam in After Effects ook zo te staan. Elke keer als ik iets in Illustrator aanpaste, kwam dit in After Effects ook meteen aangepast te zien. Dit was wel makkelijk. De achtergronden had ik, denk ik, niet goed ingeladen, dus ben ik eerst met de Puppet tool aan de slag gegaan. De achtergronden heb ik later nog naar gekeken.
De achtergrond lukte eerst niet. Ik kreeg ze niet bewegen, het bleek dat ik ze fout had geimporteerd. Het is uiteindelijk wel gelukt. Ik heb ook de animatie van het character nog opnieuw gedaan. 
Eind product:
Zelfreflectie:
Ik had zelf nog nooit met After Effects gewerkt. Dit was voor het eerst. In het begin vond ik het wel even ingewikkeld, maar al snel had ik het wel door. De "kleine begin" animaties waren goede oefeningen voor de eind animatie. Ik vond het niet helemaal duidelijk wat nu precies de bedoeling was voor de opdracht. Op Portaal stond dat we een programma gingen gebruiken om te riggen volgens mij, maar uiteindelijk moest het met de puppet tool. Het was ook niet duidelijk hoe groot de bewegingen moesten zijn. Uiteindelijk is het wel gelukt.
Modules periode 7
Published:

Modules periode 7

Published: